Laatste nieuws

Huidige salderingsregeling verlengd tot 2021?

Einde van salderen

Het verdwijnen van de salderingsregeling deed veel stof opwaaien bij consumenten en bedrijven.

De gunstige regeling zorgde ervoor dat de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 6 en 10 jaar lag.

Omdat zonnepanelen de afgelopen jaren veel goedkoper zijn geworden, wordt de salderingsregeling volgens het kabinet te duur. Als opvolger van het salderen werd veelvuldig een terugleversubsidie genoemd. Uitgangspunt van de nieuwe regeling is een terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar.

Nieuwe regeling niet op tijd klaar

Minister Wiebes krijgt de regeling echter niet op tijd klaar, waardoor het zéér waarschijnlijk is, dat de huidige salderingsregeling met een jaar wordt verlengd. Dit betekent dat consumenten en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting (t/m 3×80 A), tot 2021 kunnen salderen. Het kabinet moet het “voorstel” van minister Wiebes nog wel goedkeuren.

 

Nieuwe regeling: terugleversubsidie

De nieuwe terugleversubsidie wordt door het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uitgevoerd. Kleinverbruikers kunnen hier de terugleversubsidie aanvragen. De subsidie wordt bovenop de vaste vergoeding uitgekeerd. De vaste terugleververgoeding spreekt de consument af met zijn energieleverancier. Naar verluid gaat de slimme meter een belangrijke rol spelen bij het uitvoeren van de nieuwe regeling.

Elektriciteitsmeter en Elektriciteitswet

 

Bron: Ministerie van Economische Zaken & Klimaat